Hip hop

Hip hop lyhyesti

Hip hop on suosittu katutanssilaji, jonka juuret ovat 1970-luvun New Yorkissa. Hip hop -tanssi on osa hip hop -kulttuuria, joka on nykyisin maailmanlaajuinen jatkuvasti kehittyvä ja muuttuva ilmiö. Hip hop -tanssi on menevää ja monipuolista ja sitä voidaan treenata hyvin monella eri tavalla. 90-luvulla suositut tanssiliikkeet (ns. party dances), kuten the Running Man, the Cabbage Patch ja monet muut, ovat vakiintuneet tanssilajin perusliikkeiksi, joita tunneilla harjoitellaan paljon. Näiden liikkeiden lisäksi hip hopin tekniikkaan kuuluvat mm. isolaatiot, erilaiset lattiatasossa tehtävät liikkeet sekä jossain määrin muidenkin tanssilajien liikkeet ja tekniikat.

Hip hop -tunneilla tehdään koreografian lisäksi monipuolisesti harjoitteita, joiden avulla opetellaan erilaisia grooveja, tekniikoita ja musikaalisuutta. Tunnista riippuen koreografian ja freestylen (improvisaatio) osuudet vaihtelevat ja jokaisella opettajalla on oma tanssityylinsä, joka vaikuttaa tunnilla tehtäviin koreografioihin.

Hip hopin historiasta

Hiph hop -kulttuuri syntyi Bronxissa, New Yorkissa 1970-luvun loppupuolella mutta oikeastaan kulttuurin synty voidaan jäljittää paljon pidemmälle historiaan ja orjuuteen Yhdysvalloissa. Orjia tuotiin Afrikasta Yhdysvaltoihin vuodesta 1619 lähtien. Eri heimoista lähtöisin olevat afrikkalaiset joutuivat väistämättä muodostamaan uudenlaisia yhteisöjä ja New Orleans toimikin eräänlaisena sulatusuunina erilaisten heimojen rytmeille ja tansseille. Jazz-musiikki sai alkunsa näiden rytmien sekoittuessa ja jazz-tanssi on vaikuttanut merkittävästä hip hop -tanssiin.

Erilaiset hip hop -tunnit VKTY:llä

  • Lasten hip hop -tunnit tarjoavat perheen pienemmille tilaisuuden oman tanssitaidon kehittämiseen. Tunneilla liikutaan, tutustutaan uusiin kavereihin ja pidetään hauskaa. Hip hopin tekniikoita harjoitellaan leikin kautta ja lapsilähtöisesti. Kauden lopussa tanssijat pääsevät näyttämään taitonsa esittämällä tunneilla harjoitellun tanssiesityksen kauden päätösnäytöksessä. Tunneilla opittu tanssitaito mahdollistaa kilparyhmään siirtymisen tai tanssin ilosta voi nauttia puhtaasti harrastepohjalta.
  • Hip hop freestyle -tunneilla tanssitaan paljon mutta koreografioita ei tehdä lainkaan. Freestyle tarkoittaa improvisaatiota ja pääpaino tunnilla onkin harjoituksissa, joiden avulla tanssijat voivat kehittää omaa tyyliään ja ilmaisuaan. Tunti sopii erityisesti tanssijoille, jotka hallitsevat jo hiphopin perusteet ja uskaltavat kokeilla omatoimisesti annettuja harjoitteita.
  • Hip hop koreografia -tunnilla ei tehdä freestyle-harjoituksia lainkaan ja tekniikkaosiot sisällytetään koreografian opetukseen.
  • Vaihtuvien opettajien hip hop edistyneet -tunti sopii tanssijoille, joilla on jo perusteet hallussa. Tuntia käyvät vetämässä vuorollaan niin VKTY:n omat opettajat kuin muut suomalaiset huippuopettajat.
  • Hiphop tekniikka -tunnilla tehdään erilaisia tekniikkaharjoitteita. Tunnilla ei tanssita sarjaa.