Tuntikuvaukset

Uusi oppilas? Tutustu uuden harrastajan infopakettiin.

Tanssitunnit ja -lajit

Esittelemme VKTY:n lukujärjestyksestä tällä hetkellä löytyvät tanssitunnit ja -lajit tällä sivulla. Lukujärjestyksestä löytyy myös valmennusryhmien tunteja. Niitä ei esitellä tällä sivulla, vaan löydät niistä tarkempaa tietoa täältä:

Hiphop

Hiphop lyhyesti:

Hiphop on suosittu katutanssilaji, jonka juuret ovat 1970-luvun New Yorkissa. Hiphop-tanssi on yksi osa hiphop-kulttuuria, joka on nykyisin maailmanlaajuinen jatkuvasti kehittyvä ja muuttuva ilmiö. Hiphop-tanssi on menevää ja monipuolista, ja sitä voidaan treenata monella eri tavalla. 90-luvulla suositut tanssiliikkeet (ns. party dances), kuten the Running Man, the Cabbage Patch ja monet muut, ovat vakiintuneet tanssilajin perusliikkeiksi, joita tunneilla harjoitellaan paljon. Näiden liikkeiden lisäksi Hiphopin tekniikkaan kuuluvat mm. isolaatiot, erilaiset lattiatasossa tehtävät liikkeet sekä jossain määrin muidenkin tanssilajien liikkeet ja tekniikat.

Hiphop-tunneilla tehdään koreografian lisäksi monipuolisesti harjoitteita, joiden avulla harjoitetaan erilaisia grooveja, tekniikoita ja musikaalisuutta. Tunnista riippuen koreografian ja freestylen (improvisaatio) osuudet vaihtelevat ja jokaisella opettajalla on oma tanssityylinsä, mikä vaikuttaa tunnin sisältöön.

Hiphopin historiaa

Hiphop-kulttuuri sai alkunsa New Yorkin Bronxissa 1970-luvun loppupuolella, mutta oikeastaan kulttuurin synty voidaan jäljittää paljon pidemmälle historiaan ja orjuuteen Yhdysvalloissa. Orjia tuotiin Afrikasta Yhdysvaltoihin vuodesta 1619 lähtien. Eri heimoista lähtöisin olevat afrikkalaiset joutuivat väistämättä muodostamaan uudenlaisia yhteisöjä ja New Orleans toimikin eräänlaisena sulatusuunina erilaisten heimojen rytmeille ja tansseille. Jazz-musiikki sai alkunsa näiden rytmien sekoittuessa ja jazz-tanssi taas on vaikuttanut merkittävästi hiphop-tanssiin.

Breikki

Breikki eli breakdance on fyysinen ja vauhdikas katutanssilaji, joka tunnetaan akrobaattisista liikkeistään. Lisäksi tyyliin kuuluvat mm. toprockit eli pystyssä tanssittava jalkatyöskentely ja footwork, jota voi kuvailla kyykkytasossa tai käsien ja jalkojen varassa tanssittavaksi jalkatyöskentelyksi. Breikki lienee katutanssilajeista tunnetuin, ja lajissa voi kilpailla jopa nuorten Olympialaisissa ensimmäistä kertaa vuonna 2024.

Breikki on ensimmäinen katutanssilaji, ja se sai alkunsa 1970-luvun alkupuolella New Yorkin Bronxissa afroamerikkalaisissa ja puertoricolaisissa piireissä. Breikin liikekieli juurtuu erilaisiin afrikkalaisiin tansseihin kuten capoeiraan ja sen liikekieli on kehittynyt myös populaarikulttuurin mukana. Breikki ja erityisesti toprockit ovat taas nykyisin tunnetun hiphopin liikekielen takana.

VKTY:llä breikkiä opettaa B-girl Taya, Taija Hinkkanen.

Minibreikki

on perheen pienimmille suunniteltu tanssitunti, jolla liikutaan, leikitään ja tutustutaan breikkaamiseen eli esimerkiksi lattian lähellä tanssimiseen. Minibreikki -tuntien opetus on lapsilähtöistä ja tavoitteena on kehittää lapsen tanssillisia, motorisia ja sosiaalisia taitoja. Tunnit antavat hyvän pohjan erilaisten tanssilajien ja liikunnan harrastamiselle. Tanssi on yhteisöllinen harrastus, jonka kautta löytyy uusia ystäviä. VKTY:n lasten tunneilla on kannustava ja iloinen tunnelma!

 

Commercial

Commercial-tunneilla pääsee tanssimaan musavideoiden tyyliin! Tunnilla tehdään tanssillisia tekniikkaharjoituksia ja jorataan koreografioita hyviin biiseihin.

Commercial-tunnilla tehtävät harjoitteet ja koreografiat perustuvat opettajan omaan tanssityyliin, sillä commercial ei varsinaisesti ole oma erillinen tanssilajinsa, jolla olisi oma lajitekniikkansa. Tanssin kentällä sana “Commercial”, kaupallinen, kuvastaa usein tarkkaa ja eriteltyä liikekieltä ja vahvaa esiintyvää asennetta. Commercial-tunneilla tehtävät sarjat saattavat kuitenkin ottaa vaikutteita eri katu- tai klubitanssilajeista (hiphop, dancehall, voguing jne.).

VKTY:lla Commercialia opettaa Emma Kovero.

House

House on Chicagon ja New Yorkin klubeilla syntynyt ja kehittynyt sosiaalinen tanssi, jossa yhdistyy vaikutteita monesta eri tanssityylistä. House-musiikki on nopeatempoista, joten laji on hyvin fyysinen, mutta myös erittäin tanssillinen ja musikaalinen laji. Ominaista house-tanssille ovat vartalonkäyttö, nopea jalkatyöskentely sekä lattiatyöskentely.

Tunneilla opetellaan kaikkia house-tanssin osa-alueita ja keskitytään myös tanssijoiden oman, vapaan liikekielen löytämiseen.

VKTY:llä housea opettaa viikoittain Ville Louhelainen ja Lilli Huttula.

 

Showjazz

Showjazz on monipuolinen esittävän tanssin laji, jossa yhdistellään vaikutteita eri tanssityyleistä, kuten nyky- ja jazz-tanssista. Kuten nimikin jo kertoo, Showjazzissa korostuvat tanssin lisäksi vahva eläytyminen ja musiikin ilmentäminen. Koreografiat voivat olla myös tarinallisia.

Showjazz-tunneilla opetellaan kattavasti tanssin perustekniikoita (mm. hypyt, piruetit ja askelsarjat) sekä harjoitellaan tunneilmaisua tanssin lomassa.

VKTY:llä Showjazzia opettaa Pauliina Kyttä.

Lasten show-tanssi

Lasten show-tanssi on perheen pienimmille suunniteltu tanssitunti, jossa liikutaan, leikitään ja tanssitaan. Opetus on lapsilähtöistä ja kehittää lapsen tanssillisia, motorisia ja sosiaalisia taitoja. Lasten show -tunnit antavat hyvän pohjan monenlaisen tanssin ja liikunnan harrastamiselle. Tanssi on yhteisöllinen harrastus, jonka kautta löytyy uusia ystäviä. VKTY:n lasten tanssitunneilla on kannustava ja iloinen tunnelma.

Street

eli Street dance on yläkäsite, joka kattaa kaikki katutanssilajit (mm. hiphop, breakdance, popping). Usein street ja hiphop menevät käsitteinä sekaisin ja niitä näkeekin käytettävän ristikkäin. Street dance ei siis ole varsinaisesti tanssilaji, vaan kokoelma erilaisia katutanssilajeja.

Street-tunneilla tutustutaan eri katutanssilajeihin. Opettajasta riippuen kauden aikana voidaan kokeilla kahta tai useampaa lajia. Tunneilla harjoitellaan eri lajien tekniikoita sekä koreografioita.

Ministreet

on perheen pienimmille suunniteltu tanssitunti, jolla liikutaan, leikitään ja tanssitaan. Ministreet -tuntien opetus on lapsilähtöistä ja tavoitteena on kehittää lapsen tanssillisia, motorisia ja sosiaalisia taitoja. Tunnit antavat hyvän pohjan erilaisten tanssilajien ja liikunnan harrastamiselle. Tanssi on yhteisöllinen harrastus, jonka kautta löytyy uusia ystäviä. VKTY:n lasten tunneilla on kannustava ja iloinen tunnelma.

Vogue

eli voguing on monipuolinen alakulttuuri – ei siis vain tanssilaji – joka on syntynyt New Yorkissa. Harlemin ballroom-skenestä Madonnan maailmanlaajuiseksi ilmiöksi nostama Voguing on ottanut runsaasti vaikutteita muun muassa muotimaailmasta.

Voguing-tyylejä on useita (esim. old way, new way, femme) ja kullakin tyylillä on tyypilliset tekniikkansa ja liikekielensä. Voguing-tunneilla keskitytään joko yhteen tyyliin tai tutustutaan eri tyyleihin. Kaikille Voguing-tyyleille on tyypillistä runsas käsitekniikoiden käyttö tanssissa, erilaiset poseeraukset ja itsevarma asenne.

Erityisen luonteensa vuoksi Voguingin harrastamista ei suositella alle 12-vuotiaille lapsille. Mikäli alle 12-vuotiasta kiinnostaa Voguingin opettelu, asiasta kannattaa keskustella tunnin opettajan kanssa.

VKTY:llä vogueta opettaa Kiia Vineyard. 

Voguingin historiasta

Voguing on lähtöisin Harlemin mustien ja latinoiden LGBTQI-yhteisöstä. Arjen ollessa identiteetin ilmaisua rajoittavaa, Vogue Ballit olivat tiloja, joissa sai ilmaista itseään vapaasti ja juhlistaa omaa identiteettiään. Talot (house) olivat tiiviitä perheen kaltaisia yhteisöjä, joita johtivat talojen ”äidit” ja ”isät”. Talojen jäsenet, ”lapset”, saivat tätä kautta sellaista yhteisön tukea, jota he eivät välttämättä saaneet biologiselta perheeltään. Monet saattoivat olla biologisen perheensä hyljeksimiä sukupuoli- tai seksuaali-identiteettinsä vuoksi.

Talot kilpailivat toisiaan vastaan Balleissa erilaisissa kategorioissa. Tanssillisten kategorioiden lisäksi tyypillisiä olivat kauneuteen ja muotiin liittyvät kategoriat. Kilpailtiin siitä, kenellä oli kauneimmat kasvot, kuka oli parhaiten pukeutunut tai kuka kantoi aitoja merkkituotteita tyylikkäimmin.

Kaikki tämä näkyy edelleen Voguing-maailmassa. Talot ovat nykyisin kansainvälisiä kollektiiveja ja kategoriat ovat kehittyneet entistä monipuolisemmiksi. Kuitenkin Voguingingin historian vuoksi Voguingin harrastajien tulee olla sensitiivisiä kulttuurisesta omimisesta, sillä kyse on alakulttuurista, joka on syntynyt nimenomaan tiettyjen vähemmistöryhmien voimaannuttamiseksi.

Voguingin historiaan liittyen on tehty joitakin dokumentteja, joiden katsomista suosittelemme kaikille lajista kiinnostuneille. Paris is Burning on varmasti näistä tunnetuin. Tämän lisäksi uusi TV-sarja Pose kuvaa Voguing-maailmaa melko todenmukaisesti.

Tuntikuvaukset lajeittain